Recept från Leva & Bo.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fläskfilé som bakas in i smördeg och serveras med gräddsky och potatissallad med spenat. Tänk på att köttet ska hinna kallna helt innan du lindar det i smördegen. Det är gott att servera köttet varmt med kyld eller lite ljummen sallad.
Sätt ugnen på 225 grader.
Sallad: Borsta och tvätta potatisen och morötterna. Dela potatisarna. Skär morötterna i mindre bitar. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan, salta och blanda med örterna. Rosta i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills grönsakerna är klara, känn med provsticka.
Hacka spenaten grovt. Hetta upp smöret i en panna. Lägg i spenaten och fräs tills den mjuknar, i cirka 1 minut. Lägg spenaten bredvid grönsakerna. Vispa ihop ingredienserna till såsen och ringla över. Låt kallna.
Putsa fläskfilén.
Bryn filén runtom i smöret i en stekpanna tills köttet fått fin färg. Salta och peppra. Lägg filén i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Stick in köttermometern i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet klart i nedre delen av ugnen till 70 grader innertemperatur. Ta ut köttet och låt det kallna helt. Spara skyn.
Gräddsky: Blanda skyn från fläskfilén med grädden och koka i 2–3 minuter. Smaka av och spara gräddskyn till serveringen. Sätt ugnen på 200 grader.
Bred senapen på filéns ovansida.
Rulla ut smördegen. Sporra eller skär degen i cirka 2 cm breda remsor. Linda/lägg remsorna, lite omlott, runt köttet. Lägg filén tillsammans med smördegens bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat äggula och grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills smördegen fått fin färg och filén är varm.
Servera med kall med sallad, varm gräddsky och senap.
Recept från Leva & Bo.