Recept med smördeg hittar du här:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Så här gör du egen smördeg med riktigt smör. Viktigt är att det inte är för varmt i köket. En kall arbetsyta, gärna i rostfritt, av marmor eller annan sten är bra. Citronsaften tillsätts inte för smakens skull utan gör att gluten utvecklas sämre, vilket är vad som krävs för att få en fin smördeg.
Smält 50 g smör och låt det svalna. Sikta ner mjölet i en bunke. Tillsätt smör, äggula och salt, arbeta ihop med en gaffel till en smulig deg. Blanda citronsaften med vattnet och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en ganska fast deg. För att undvika att gluten utvecklas ska degen inte arbetas länge. Täck degen med plastfolie och låt vila i kyl i ca 30 min.
Foto: Per Ranung
Kavla ut degen i en rektangel ca 30x40 cm på en lätt mjölad arbetsbänk. Hyvla 1/3 av 225 g smör med en osthyvel. Lägg smörskivorna på degen. Lägg in resten av smöret i kylen så att det hålls kallt.
Foto: Per Ranung
Vik ihop degen med smöret i 3 delar, ett så kallat treslag. Kavla lätt och vik samman till en fyrkant. Linda in degen i plastfolie. Låt vila i kyl i ca 30 min.
Foto: Per Ranung
Upprepa steg 2 och 3 ytterligare två gånger. Därefter är degen klar att användas. Smördegen håller i kyl upp till 4 dagar. Deg som inte används kan frysas och håller fint i frys i ca 1 månad. Tina degen i kylen.
Foto: Per Ranung
Recept med smördeg hittar du här: