Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smör- och romkola

En kola som kommer att överraska på påskbordet. Kolan kan också smaksättas med t ex lakritspulver. Lite salt tar kolan till nya smakhöjder.

Smör- och romkolaSmör- och romkolaSmör- och romkola
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2 dlvispgrädde
  • 100 gsmör
  • 3 dlströsocker
  • 1 dlljus sirap
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 1 mskrom- (kan uteslutas)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka upp vispgrädden i kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser förutom flingsalt. Koka kolasmeten tills den nått 123 grader. Undvik att röra efter att sockret har smält. Om du inte har en termometer kan du droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten. Går den att rulla till en kula är smeten klar.  

  2. Häll kolasmeten i en smord form, ca 15 x 20 cm. Strö över flingsalt.

    Låt kolan stelna i kylskåp i ca 4 tim. Skär kolan i bitar och slå ev in kola­bitarna i papper.

Vad tyckte du om receptet?