Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smokey salmon


Häll på lufttät burk eller flaska och förvara i kylskåp, där den håller sig i cirka 2 veckor. Tänk på att hälla upp lite glaze i en skål som du doppar penslen i så håller glazen längre.

Smokey salmon

Smokey salmon

Smokey salmon

ÅSA DAHLGREN

Ingredienser

  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5chili- urkärnad, till exempel spansk peppar
  • 1 dläppeljuice- koncentrerad
  • 1,5 mskdummy - only for migration- liquid smoke (finns i ­välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 2 msksenap- grovkornig söt
  • 1 dlsoja
  • 0,5 dlhonung
  • 700 glax- med skinn
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Finhacka vitlöken och den spanska pepparn. Lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka kraftigt i cirka 15 minuter utan lock.

  2. Låt svalna och mixa eventuellt slät med stavmixer.

  3. Pensla laxen köttsida med glazen och låt dra i kylskåp i cirka 1 timma.

  4. Tänd grillen och låt glöden blir ­riktigt het. Skjut ut kolen mot ­kanterna med en kratta.

  5. Ta ut laxen och skär den i fyra ­portionsbitar. Gnid in olivolja på skinnsidorna, salta på köttsidorna och pensla ytterligare en gång med glazen.

  6. Lägg på laxbitarna i mitten av ­grillen så att den har glöd runt om på sidorna. Lägg på locket och låt grilla i cirka 10-15 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det. Pensla med glazen då och då under tiden som du grillar laxen.

  7. Servera med rostade potatis­klyftor och en yoghurtsås smaksatt med rivet citronskal.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök