Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smashed potatoes à la midsommar

Färskpotatis kokas och smashas för att sedan ugnsrostas med smör och brödsmul tills de är gyllenbruna. Toppas med gräddfil, matjessill, rädisor, gräslök och dill och serveras ljummen. Ringla över brynt smör vid servering.

Smashed potatoes à la midsommarSmashed potatoes à la midsommarSmashed potatoes à la midsommar
Smashad potatis med rädisor, gräddfil och brynt smör. Foto: David Back

Ingredienser

  • 1 kgfärskpotatis- små
  • 2 skivorvitt bröd- dygnsgammalt, gärna surdeg
  • 25 gsmör- + 25 g
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 2matjessillfiléer
  • 5rädisor
  • 0,5rödlök
  • 1 dlgräddfil
  • 1 dlgräslök- finhackad
  • 1 dldill- finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Stöt till varje potatis så att de mosas lätt och lägg dem i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper.

  2. Smula eller riv det vita brödet och strö det över potatisen. Hyvla över 25 g smör. Krydda med salt och peppar.

  3. Rosta potatisen mitt i ugnen i ca 15 min tills potatis och bröd fått fin gyllenbryn färg. Låt svalna något.

  4. Hacka matjessillen.  Ansa och skiva rädisorna. Skala och finhacka löken. Strö matjessill, rädisor och lök på potatisen. Klicka på gräddfilen och strö på gräslök och dill.

  5. Bryn 25 g smör tills det är gyllenbrunt och luktar nötigt. Ringla smöret över potatisen precis innan servering.

Vad tyckte du om receptet?