Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkål

Smashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkål är en god vegorätt att ha på julbordet. Pigga upp blomkålen och brysselkålen och ge dem ett italienskt täcke av smältande mozzarella och smakrikt, krispigt crunch. 

Smashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkålSmashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkålSmashed mozzarellagratinerad blomkål och brysselkål
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gbrysselkål
  • 600 gblomkål
  • 1lagerblad- + 3
  • 2 tskflingsalt- + 1 tsk
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 mskolivolja
  • 100 gkapris- små
  • 1,5 dlpanko- ströbröd
  • 2mozzarella- (à 125 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa brysselkålen. Ansa och skär blomkålen i stora buketter. Koka brysselkål och blomkål i lättsaltat vatten med 1 lagerblad 5-7 min. De ska ha viss spänst kvar. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.

  2. Lägg grönsakerna i en smord ugnssäker form och platta till dem något med en tyngd. Krydda med 2 tsk flingsalt och peppar.

  3. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den på medelvärme i olja. Tillsätt kapris och 3 lagerblad. Stek vidare ca 2 min. Rör i ströbrödet och krydda med 1 tsk flingsalt. Fräs ytterligare ca 2 min.

  4. Skär mozzarellan i skivor och fördela över grönsakerna. Strö över ströbrödsblandningen.

  5. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

Vad tyckte du om receptet?