Recept: Christina Asplund.
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på karamellbullar med smak av kardemumma och fyllning med karamelliserad kondenserad mjölk. En underbar doft av nybakat i köket är ren lycka.
Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Tillsätt salt, ljust muscovadosocker, strösocker, kardemumma, salt, smör i klickar och mjöl. Arbeta degen länge i köksmaskinen tills den blir blank och smidig, cirka 10 minuter. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 1 timme.
Fyllning: Blanda samman smör, karamelliserad mjölk och ströbröd i en skål. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta, cirka 30 × 40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik ihop på bredden. Tryck till med kavlen och kavla längderna, så att de blir cirka 25 cm breda.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär 2 cm breda bitar och vira dem runt två fingrar ett par varv och avsluta med ett varv tvärs över och lägg änden under bullen. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, max 12 stycken per plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över färgat strössel.
Grädda bullarna i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.
Recept: Christina Asplund.
Recept från Mitt kök