Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Småländska kroppkakor - klassiskt recept

Recept på klassiska småländska kroppkakor. I receptet används enbart kokt potatis som är det vanligaste i den här typen av kroppkakor. Välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll. Tänk på att potatisen ska var nykokt och inte kall när man gör kroppkakor och att inte arbeta degen för mycket. Servera dem direkt, helt nykokta.

Småländska kroppkakor - klassiskt recept
Småländska kroppkakor - klassiskt recept
Småländska kroppkakor - klassiskt recept
Klassiska småländska kroppkakor Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kgpotatis
  • 2,5 dlvetemjöl- + mjöl till arbetsbänken
  • 1ägg
  • 1,5 tsksalt

Fyllning

  • 300 grimmat fläsk- i skivor
  • 1gul lök
  • 1 mskkryddpeppar- hel
  • 2 krmsvartpeppar- grovmald

Tillbehör

  • lingon- rårörda eller lingonsylt
  • smör- smält
  • persilja- finhackad

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

    Foto: Per Ranung

  2. Skär fläsket i små tärningar och stek det på medelvärme i ca 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner löken i stekpannan. Stöt kryddpeppar i en mortel. Krydda fläsk och lök med kryddpeppar och svartpeppar. Stek ytterligare i ca 3 min.

    Foto: Per Ranung

  3. Pressa den varma potatisen genom en potatispress. Blanda den med mjöl, ägg och salt. Arbeta inte ”degen” för länge då den lätt blir seg. Den ska kännas luftig och lätt.

    Foto: Per Ranung

  4. Forma degen till en rulle på mjölad arbetsbänk. Skär rullen i 12 jämnstora bitar à ca 75 g.

    Foto: Per Ranung

  5. Gör en fördjupning i varje kroppkakebit och lägg i ca 1 msk fyllning. Nyp ihop degen runt fyllningen och forma till platta bollar med lätt mjölade händer. Lägg dem undan för undan på en mjölad skärbräda eller på bakplåtspapper.

    Foto: Per Ranung

  6. Koka upp lättsaltat vatten i en stor gryta, 2 tsk salt per liter vatten. Lägg i kroppkakorna i omgångar och sjud dem tills de flyter upp. Fortsätt att koka dem i ca 5 min efter att de flutit upp. Den totala koktiden blir ca 10 min. Ta upp dem med hålslev. Servera direkt med lingon, smält smör och persilja.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Tips på alternativa smaksättningar

Med svamp: • 300 g svamp • 1/2 tsk salt • 1 gul lök, finhackad och fräst i smör • 1 msk stött kryddpeppar • 1 krm nymald svartpeppar

Med linser: • 2 dl kokta svarta linser • 1 gul lök, finhackad och fräst i smör • 1 msk stött kryddpeppar • 1 krm nymald svartpeppar • ev salt

Med lax: • 300 g varmrökt lax • 10 cm fint skuren purjolök fräst i smör • 1/2 msk stött kryddpeppar • 1/2 dl dill

KÖKSTIPSET: Vill du äta kroppkakorna senare? Förpacka och kyl dem, de håller ca 4 dagar i kyl. De är goda att steka i smör och servera med extra fyllning, lingon och smör. Servera gärna en sallad till.

Läs också:

Recept på 10 klassiska husmansrätter