Recept på klassiska småländska kroppkakor. I receptet används enbart kokt potatis som är det vanligaste i den här typen av kroppkakor. Välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll. Tänk på att potatisen ska var nykokt och inte kall när man gör kroppkakor och att inte arbeta degen för mycket. Servera dem direkt, helt nykokta.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpotatis
2,5 dlvetemjöl- + mjöl till arbetsbänken
1ägg
1,5 tsksalt
Fyllning
300 grimmat fläsk- i skivor
1gul lök
1 mskkryddpeppar- hel
2 krmsvartpeppar- grovmald
Tillbehör
lingon- rårörda eller lingonsylt
smör- smält
persilja- finhackad
Gör så här
Skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Foto: Per Ranung
Skär fläsket i små tärningar och stek det på medelvärme i ca 5 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner löken i stekpannan. Stöt kryddpeppar i en mortel. Krydda fläsk och lök med kryddpeppar och svartpeppar. Stek ytterligare i ca 3 min.
Foto: Per Ranung
Pressa den varma potatisen genom en potatispress. Blanda den med mjöl, ägg och salt. Arbeta inte ”degen” för länge då den lätt blir seg. Den ska kännas luftig och lätt.
Foto: Per Ranung
Forma degen till en rulle på mjölad arbetsbänk. Skär rullen i 12 jämnstora bitar à ca 75 g.
Foto: Per Ranung
Gör en fördjupning i varje kroppkakebit och lägg i ca 1 msk fyllning. Nyp ihop degen runt fyllningen och forma till platta bollar med lätt mjölade händer. Lägg dem undan för undan på en mjölad skärbräda eller på bakplåtspapper.
Foto: Per Ranung
Koka upp lättsaltat vatten i en stor gryta, 2 tsk salt per liter vatten. Lägg i kroppkakorna i omgångar och sjud dem tills de flyter upp. Fortsätt att koka dem i ca 5 min efter att de flutit upp. Den totala koktiden blir ca 10 min. Ta upp dem med hålslev. Servera direkt med lingon, smält smör och persilja.
Foto: Per Ranung
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 88 röster)
Tips på alternativa smaksättningar
Med svamp: • 300 g svamp • 1/2 tsk salt • 1 gul lök, finhackad och fräst i smör • 1 msk stött kryddpeppar • 1 krm nymald svartpeppar
Med linser: • 2 dl kokta svarta linser • 1 gul lök, finhackad och fräst i smör • 1 msk stött kryddpeppar • 1 krm nymald svartpeppar • ev salt
Med lax: • 300 g varmrökt lax • 10 cm fint skuren purjolök fräst i smör • 1/2 msk stött kryddpeppar • 1/2 dl dill
KÖKSTIPSET: Vill du äta kroppkakorna senare? Förpacka och kyl dem, de håller ca 4 dagar i kyl. De är goda att steka i smör och servera med extra fyllning, lingon och smör. Servera gärna en sallad till.