Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Småländsk ostkaka med jordgubbssylt

Den godaste ostkaka vi smakat på ­redaktionen. Precis lagom mandelsmak

och väldigt hög impfaktor.

Småländsk ostkaka med jordgubbssyltSmåländsk ostkaka med jordgubbssyltSmåländsk ostkaka med jordgubbssylt

Ingredienser

  • 2 lmjölk
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1,5 mskostlöpe
  • 2 msksötmandel
  • 2bittermandlar
  • 2 dlvispgrädde
  • 1ägg
  • 0,5 dlströsocker

Tillbehör

  • jordgubbssylt
  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Häll lite av mjölken i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa slätt och tillsätt resten av mjölken. Värm mjölken till 37°. Ta kastrullen från plattan och rör i ostlöpen. Låt stå ca 30 min i rumstemperatur, tills smeten har delat sig ordentligt. Ta upp den stelnade mjölken och lägg den i en silduk eller kökshandduk över en bunke. Låt stå i rumstemperatur och rinna av ca 6 timmar. Häll bort vasslan.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rosta sötmandeln i en torr stekpanna. Riv bittermandeln. Blanda ostmassan med grädde, ägg, ­socker, rostad mandel och bittermandel.

  3. Häll smeten i 10 smorda ugnssäkra ­portionsformar à 1 1/2 dl. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna och servera sedan med jordgubbssylt och grädde.

Vad tyckte du om receptet?