Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Små tekakor

Recept på små och lite söta tekakor, precis som de ska vara. Gott till salta pålägg. Frys in direkt när de svalnat och ta fram samma dag som de ska användas.

Små tekakorSmå tekakorSmå tekakor
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 msksmör
  • 2 dlfilmjölk
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 5 dlvetemjöl- (300 g) + lite till utbakning

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt filen och värm till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i fil- och smörblandningen.

  2. Tillsätt mjöl, socker och salt. Arbeta till en smidig deg. Jäs ca 30 min under bakduk.

  3. Ta upp degen och arbeta den lätt på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en ½ cm tjock platta. Ta ut rundlar med ett kakmått, ca 5 cm i diameter. Jäs kakorna under bakduk på plåt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Nagga dem med en mjölad gaffel. Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?