Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En lättkavlad deg fylls med smakrik fyllning med kallrökt lax. Passar bra till utflykt eller lunch på båten.
Blanda mjölet med salt och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt riven potatis och smör. Arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela och kavla ut degen till sex rundlar, cirka 22 centimeter i diameter.
Skölj och skiva purjolöken. Skiva champinjonerna. Fräs purjolök och champinjoner i en stekpanna med smör, cirka 5 minuter. Blanda ner spenaten och låt den mjukna. Låt blandningen svalna. Blanda med fint tärnad lax, dill, persilja, chilisås och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen som en kulle i mitten av de utkavlade bitarna. Pensla kanten med vatten. Vik över ena halvan och tryck kanterna mot varandra. Vecka kanten och lägg den i mitten ovanpå pirogen, som till en inbakad pizza.
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda pirogerna mitt i ugnen, 15–20 minuter. Servera med sallat och tomater.
Recept från Mitt kök