Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Små laxpiroger

En lättkavlad deg fylls med smakrik fyllning med kallrökt lax. Passar bra till utflykt eller lunch på båten.

Små laxpirogerSmå laxpirogerSmå laxpiroger
Foto: Thomas Carlén

Deg

  • 4,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskbakpulver
  • 350 gpotatis- kokt och kall
  • 100 gsmör- rumstempererat

Fyllning

  • 1purjolök
  • 150 gchampinjoner
  • 2 msksmör
  • 200 gspenat
  • 300 gkallrökt lax
  • 0,5 dldill- hackad och persilja
  • 2 mskchilisås
  • 0,5 dlcrème fraiche
  • salt- peppar

Till pensling och garnering

  • 1ägg
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Blanda mjölet med salt och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt riven potatis och smör. Arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela och kavla ut degen till sex rundlar, cirka 22 centimeter i diameter.

  3. Skölj och skiva purjolöken. Skiva champinjonerna. Fräs purjolök och champinjoner i en stekpanna med smör, cirka 5 minuter. Blanda ner spenaten och låt den mjukna. Låt blandningen svalna. Blanda med fint tärnad lax, dill, persilja, chilisås och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar.

  4. Fördela fyllningen som en kulle i mitten av de utkavlade bitarna. Pensla kanten med vatten. Vik över ena halvan och tryck kanterna mot varandra. Vecka kanten och lägg den i mitten ovanpå pirogen, som till en inbakad pizza.

  5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda pirogerna mitt i ugnen, 15–20 minuter. Servera med sallat och tomater.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök