Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Små laxpiroger

En lättkavlad deg fylls med smakrik fyllning med kallrökt lax. Passar bra till utflykt eller lunch på båten.

Små laxpiroger
Små laxpiroger
Små laxpiroger
Foto: Thomas Carlén

Deg

  • 4,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskbakpulver
  • 350 gpotatis- kokt och kall
  • 100 gsmör- rumstempererat

Fyllning

  • 1purjolök
  • 150 gchampinjoner
  • 2 msksmör
  • 200 gspenat
  • 300 gkallrökt lax
  • 0,5 dldill- hackad och persilja
  • 2 mskchilisås
  • 0,5 dlcrème fraiche
  • salt- peppar

Till pensling och garnering

  • 1ägg
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Blanda mjölet med salt och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt riven potatis och smör. Arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela och kavla ut degen till sex rundlar, cirka 22 centimeter i diameter.

  3. Skölj och skiva purjolöken. Skiva champinjonerna. Fräs purjolök och champinjoner i en stekpanna med smör, cirka 5 minuter. Blanda ner spenaten och låt den mjukna. Låt blandningen svalna. Blanda med fint tärnad lax, dill, persilja, chilisås och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar.

  4. Fördela fyllningen som en kulle i mitten av de utkavlade bitarna. Pensla kanten med vatten. Vik över ena halvan och tryck kanterna mot varandra. Vecka kanten och lägg den i mitten ovanpå pirogen, som till en inbakad pizza.

  5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda pirogerna mitt i ugnen, 15–20 minuter. Servera med sallat och tomater.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök