Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slumdog samosas

Läckra matiga degknyten med vegetarisk fyllning. Och het sås!

Slumdog samosas
Slumdog samosas
Slumdog samosas
Slumdog samosas Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Slumdog samosas

  • 20 arkvårrulledeg- (20x20 cm)

Fyllning

  • 5potatisar- (ca 450 g)
  • 2gula lökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 1 tskgurkmeja
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 1,5 tskgaram masala
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 2 mskrapsolja
  • 2,5 dlvatten
  • 1 krukakoriander
  • 2 dlärtor- frysta
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Green chili dynamite

  • 10gröna chili
  • 4 msknaturell yoghurt

Fritering

  • 1 lfrityrolja

Gör så här

  1. Tina degen. Skala och tärna potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Fräs kryddorna i olja i en wok eller stekpanna. Tillsätt potatis, lök och vitlök och fräs ca 3 min. Häll på vattnet och låt småputtra utan lock tills potatisen är mjuk och vätskan ångat bort, ca 15 min.

  3. Grovhacka koriandern och rör ner i pannan tillsammans med ärter och citronsaft. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

  4. Skär bort ca 1/3 på varje degbit så att de blir rektangulära. Pensla med vatten runt om kanterna. Lägg 1/2 dl fyllning på varje degark. Vik ihop till trekantiga paket och ”limma” ihop dem med vatten. Lägg trekanterna undan för undan under en fuktig handduk.

  5. Dynamite: Skär chilin i bitar och mixa tillsammans med yoghurt till en slät, vacker men djävulsk röra.

  6. Fritering: Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera knytena gyllenbruna och knapriga, ca 4 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera samosas nyfriterade tillsammans med green chili dynamite.

Vad tyckte du om receptet?