Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slottsstek med pressgurka  

Slottsstek med pressgurka är en riktig klassisk rätt. Köttet och såsen kan förberedas dagen före.

Slottsstek med pressgurka  
Slottsstek med pressgurka  
Slottsstek med pressgurka  
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kgfransyska- eller innanlår av nöt
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1morot
  • 150 grotselleri
  • 3gula lökar
  • 2 mskrapsolja
  • 1 lvatten
  • 1 burkanjovisfiléer- (55 g)
  • 4kryddpepparkorn
  • 2lagerblad
  • 5 dlvispgrädde

Pressgurka

  • 1gurka- stor
  • 0,5 dlättiksprit- (12%)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskpersilja- finhackad

Tillbehör

  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Skala och skär morot, selleri och lök i cm-stora bitar.

  2. Bryn köttet i olja runt om tills det fått fin färg. Lägg köttet i en gryta. Stek rotfrukterna i olja och lägg sedan över dem i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt ansjovisfiléer, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 2 1/2 timme, tills köttet är mört.

  3. Gurka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Kyl lagen.

  4. Skala gurkan och skiva den. Salta gurkskivorna och lägg dem i ett durkslag eller en sil ca 30 min. Blanda gurkan med lagen och låt stå i kylen ca 1 timme. Blanda i persiljan.

  5.  Ta upp steken ur grytan. Låt buljongen koka ihop tills ca 1 liter återstår. Häll i grädden och koka tills ca 1 liter återstår. Häll såsen och grönsakerna i en mixer och mixa till en slät sås.

  6. Skiva steken och servera med gräddsås, pressgurka och kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?