Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En klassisk söndagsstek – recept på slottsstek med gräddsås och pressgurka.
Pressgurka: Skiva gurkan tunt. Blanda ättiksprit, socker, salt och vatten i en glasburk med lock. Skaka om. Blanda ner gurka och persilja. Ställ i kylen ca 6 timmar.
Bind upp köttet med bindgarn för en jämn form om det inte är nätat. Bryn köttet runtom i en gjutjärnsgryta med smör. Krydda med salt och peppar.
Skala och skär löken i klyftor och morötter i bitar. Lägg lök, morötter, ansjovis, sirap, kalvfond, ättiksprit, kryddpepparkorn och lagerblad i grytan.
Häll över vatten och bräsera köttet under lock tills innertemperaturen är 70°, beräkna ca 1 timme. Ta upp köttet och låt det vila insvept i smörgåspapper.
Sås: Sila skyn. Blanda med kalvfond och koka upp. Tillsätt grädde och gelé. Vispa ut mjölet i lite vatten och häll redningen i skyn under omrörning. Låt såsen koka i ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
Ta bort nätet på steken. Skär köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med sås, pressgurka, kokt potatis, sockerärter, morötter och vinbärsgelé.
Recept från Mitt kök