Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slottsstek med gräddsås – recept

En klassisk söndagsstek – recept på slottsstek med gräddsås och pressgurka.

Slottsstek med gräddsås – recept
Slottsstek med gräddsås – recept
Slottsstek med gräddsås – recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,3 kgfransyska av nöt
  • 2 msksmör
  • 2 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1gul lök
  • 2morötter
  • 3anjovisfiléer
  • 1 mskljus sirap
  • 1 mskkonc kalvfond
  • 0,5 mskättiksprit (12 %)
  • 6kryddpepparkorn
  • 1lagerblad
  • 1,5 dlvatten

Sås

  • 4 dlsky
  • 1 mskkonc kalvfond
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 msksvartvinbärsgelé
  • 2,5 mskvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Pressgurka

  • 1gurka
  • 1,5 mskättiksprit (12 %)
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 3 mskvatten
  • 2 mskpersilja- hackad

Tillbehör

  • potatis- kokt
  • sockerärter- kokta
  • morötter- kokta
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Pressgurka: Skiva gurkan tunt. Blanda ättiksprit, socker, salt och vatten i en glasburk med lock. Skaka om. Blanda ner gurka och persilja. Ställ i kylen ca 6 timmar.

  2. Bind upp köttet med bindgarn för en jämn form om det inte är nätat. Bryn köttet runtom i en gjutjärnsgryta med smör. Krydda med salt och peppar. 

  3. Skala och skär löken i klyftor och morötter i bitar. Lägg lök, morötter, ansjovis, sirap, kalvfond, ättiksprit, kryddpepparkorn och lagerblad i grytan.

  4. Häll över vatten och bräsera köttet under lock tills innertemperaturen är 70°, beräkna ca 1 timme. Ta upp köttet och låt det vila insvept i smörgåspapper.

  5. Sås: Sila skyn. Blanda med kalvfond och koka upp. Tillsätt grädde och gelé. Vispa ut mjölet i lite vatten och häll redningen i skyn under omrörning. Låt såsen koka i ca 5 min. Krydda med salt och peppar.

  6. Ta bort nätet på steken. Skär köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med sås, pressgurka, kokt potatis, sockerärter, morötter och vinbärsgelé.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök