Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slätkakor

Släta brödkakor bakade på rågmjöl som också kallas ”smakekakor”.

Slätkakor
Slätkakor
Slätkakor
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk- kylskåpskall
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2 tsksalt
  • 0,5 dlmörk sirap
  • 6 dlgrovt rågmjöl
  • 7 dlvetemjöl

Pensling

  • 2 mskmjölk

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills den lösts upp. Tillsätt smör, salt, mörk sirap, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg i minst 10 min. Täck degen med en bakduk och låt degen jäsa i 40 min.

  2. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 delar. Rulla dem till fyra bollar och kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga kakorna och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Täck kakorna med bakduk och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Pensla dem med lite mjölk direkt när de kommer ut ur ugnen och låt sedan kallna på galler under duk.

Vad tyckte du om receptet?

Slätkakor

I stora delar av Östergötland har hålkakorna dominerat. Några av bröden bakades dock utan hål, och kallades då slätkakor. När man storbakade var det brukligt att bjuda in grannarna att smaka på brödet, som även kallades ”smakekakor”, vilket gjorde att alla i byn kunde äta färskt bröd oftare. På vissa platser i Östergötland berättas om ett speciellt jäsmedel som kallas för midsommarjäst, som ansågs ha betydligt mer jäskraft än vanlig surdeg. Den gjorde man genom att ställa ut ett kärl med vatten bland växande råg i blomningstid. Vattnet samlades in under själva midsommarnatten och rördes ut med rågmjöl. Blandningen fick jäsa och midsommarjästen användes sedan under hela året.