Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på skurna pepparkakor för den som inte vill kavla. Stöt kardemumman själv i en mortel, då får kakorna frisk, kryddig smak. Vi har använt Saltå kvarns dinkelmjöl.
Stöt kardemumman i mortel. Smält smöret, tillsätt socker, sirap och kryddor.
Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en separat bunke. Häll över smör - och sockerblandningen. Arbeta ihop till en smet. Skrapa ner smeten i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.
Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Slå in i plastfolie. Kyl dem ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor. Lägg dem glest på plåtar med bakplåts-papper. Grädda i omgångar mitt i ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.