En klassiskt smaksatt råbiff som innehåller rödbeta, kapris och lök. Receptet är moderniserat med frasigt friterad lök och kapris. Kaprisen får en mildare syra när den friteras. Vi har valt att inte servera den ihop klämd i en ”puck” utan råbiffen serveras utspridd. En blandning av dijonsenap och majonnäs och toast är gott till.
En biff tartar är inte alls svårt att få till hemma. Men det gäller att utgå från riktigt bra råvaror, vara noga med hygienen och hålla köttet kallt. En råbiff ska ätas nyskuren och nylagad!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
150 goxfilé i bit- eller
innanlår av nöt, välputsad
1rödbeta- ugnsbakad eller kokt (ca 80 g)
0,5 krukapersilja
2 mskmajonnäs
1 mskdijonsenap
2 tskolivolja
1 tskcitron- pressad
1 krmsalt
tabasco- några stänk
4äggulor- från små ägg
25 gparmesanost
Friterad lök och kapris
2schalottenlökar
2 dlrapsolja
3 mskkapris
Tillbehör
4 skivorbröd- ljust, rostat
50 gmâchesallad
Gör så här
Passa på att baka rödbetan när ugnen ändå är varm eller använd köpt färdigkokt rödbeta. Skala om det behövs, skiva och finhacka rödbetan. Finhacka persiljan.
Foto: Per Ranung
Skala och skär löken i tunna skivor. Hetta upp oljan och fritera kaprisen i ca 2 min. Låt kaprisen rinna av på hushållspapper. Fritera löken tills den blir lätt gyllenbrun. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Foto: Per Ranung
Skär köttet i tunna skivor och därefter i små tärningar. Har man möjlighet kan man lägga köttbiten i frysen någon timme så den blir halvfrusen, då går det extra lätt att skära i fina tärningar.
Foto: Per Ranung
Rör samman majonnäs och senap. Blanda köttet med rödbeta, persilja, olja, citronsaft, salt och tabasco. Lägg upp tartaren på tallrikar. Lägg en äggula i mitten på varje. Strö över friterad lök och kapris. Hyvla över parmesanost. Servera med majonnäsen, rostat bröd och sallad.
Foto: Per Ranung
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 5 · 1 röster)
Det här receptet på råbiff gör att en mindre mängd kött räcker långt.
Gunilla von Heland om receptet:
”Den svenska versionen är ofta lagad med rödbetor och toppad med äggula. Vanligtvis mals köttet i köttkvarn två gånger men här väljer vi i stället att skära köttet i små fina tärningar. Det ger mer textur till biffen och är betydligt enklare när det är så små mängder kött som ska hackas.”
Viste du att…
…namnet tartar kommer från tartarsåsen som förr serverades med kött.
I franska mästerkocken Auguste Escoffiers ”Le Guide Culinaire” definieras ”Steak à la tartare” som en biff med tartarsås. I bifftartar finns vissa råvaror som ingår i såsen, till exempel ägggula, kapris och lök.