Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Räksoppa med toast på räkor, saffransaioli och rostad fänkål

Räksoppa med toast på räkor, saffransaioli och rostad fänkålRäksoppa med toast på räkor, saffransaioli och rostad fänkålRäksoppa med toast på räkor, saffransaioli och rostad fänkål
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 gräkor- med skal
  • 1morot
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1fänkål
  • 2 msktomatpuré
  • 10 kvistartimjan
  • 2 mskolivolja
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 7 dlvatten
  • 3 mskskaldjursfond- koncentrerad
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 2 tskcitron- pressad

Saffransaioli

  • 0,5 gsaffran- (1 påse)
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2äggulor
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlrapsolja
  • 0,5 tskströsocker
  • 1 tsksalt

Toast

  • 2fänkål
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1baguette
  • 1baguette
  • 1 mskolivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala räkorna och ställ dem kallt till servering. Rosta skalen mitt i ugnen ca 15 min tills de fått färg. Skala morot, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär grönsakerna i cm-stora bitar.

  2. Fräs grönsaker, tomatpuré och kryddor i olivolja. Häll på vin och reducera till hälften. Häll i vatten, fond, räkskal och grädde. Låt puttra under lock ca 15 min. Sila soppan i en ren kastrull. Smaka av med salt och citron. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav innan den serveras.

  3. Lös upp saffran i vinäger. Blanda med äggulor och pressad vitlök. Vispa försiktigt i oljan lite i taget så att den inte skär sig. Smaka av med socker och salt.

  4. Sätt ugnen på 175°. Skär fänkålen i mindre bitar och lägg på en plåt. Blanda med olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 35 min tills fänkålen är mjuk i mitten. Låt svalna. Skär baguetten i 4 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Fördela räkor, aioli och fänkål på bröden.

Vad tyckte du om receptet?