Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skummig kräftsoppa

Krämig soppa med smak av kräftor! Servera den som förrätt eller som huvudrätt med ett gott bröd till. 

Skummig kräftsoppaSkummig kräftsoppaSkummig kräftsoppa
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gkräftor- tinade, kokta och skalade
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1morot- stor
  • 1fänkålsstånd
  • 2 msksmör
  • 4 msktomatpuré
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1,3 lvatten
  • 4 mskhummerfond
  • 2krondillskvistar
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Till servering och garnering

  • 150 gkräftstjärtar- eventuellt
  • dillvippor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader grillelement.

  2. Lägg kräftskalen på en plåt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  3. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och strimla fänkålen. Fräs lök och grönsaker mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och fräs vidare i 3 minuter.

  4. Tillsätt vinet och låt koka i 2 minuter. Tillsätt 1,3 liter vatten, kräftskalen, fond och krondill. Låt soppan koka 20 minuter under lock.

  5. Ta kastrullen från värmen och låt gärna soppan stå cirka 1 timme under lock för att dra.

  6. Sila bort skalen. Tillsätt grädde och låt soppan småkoka 15 minuter. Krydda med salt och peppar.

  7. Lägg gärna kräftstjärtar i botten på sopp­ skålar. Mixa soppan precis före servering och häll upp direkt. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?