Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skummig kräftsoppa

Krämig soppa med smak av kräftor! Servera den som förrätt eller som huvudrätt med ett gott bröd till. 

Skummig kräftsoppa
Skummig kräftsoppa
Skummig kräftsoppa
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gkräftor- tinade, kokta och skalade
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1morot- stor
  • 1fänkålsstånd
  • 2 msksmör
  • 4 msktomatpuré
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1,3 lvatten
  • 4 mskhummerfond
  • 2krondillskvistar
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Till servering och garnering

  • 150 gkräftstjärtar- eventuellt
  • dillvippor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader grillelement.

  2. Lägg kräftskalen på en plåt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  3. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och strimla fänkålen. Fräs lök och grönsaker mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och fräs vidare i 3 minuter.

  4. Tillsätt vinet och låt koka i 2 minuter. Tillsätt 1,3 liter vatten, kräftskalen, fond och krondill. Låt soppan koka 20 minuter under lock.

  5. Ta kastrullen från värmen och låt gärna soppan stå cirka 1 timme under lock för att dra.

  6. Sila bort skalen. Tillsätt grädde och låt soppan småkoka 15 minuter. Krydda med salt och peppar.

  7. Lägg gärna kräftstjärtar i botten på sopp­ skålar. Mixa soppan precis före servering och häll upp direkt. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?