Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skumgodisägg

Här är det många moment samtidigt. Det  bästa är att vara två i köket och att förbereda ordentligt. Mät temperaturen noga; sockerlagen ska vara 127°.

SkumgodisäggSkumgodisäggSkumgodisägg
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 7gelatinblad
  • 200 gströsocker- (drygt 2 dl)
  • 40 gglykos- flytande eller vit sirap (2 msk)
  • 0,5 dlvatten
  • 3äggvitor- medelstora
  • 1 mskvaniljsocker- eller ½ tsk vaniljpulver

Till pudring

  • majsstärkelse (Maizena)

Garnering

  • 200 gmörk choklad- mörk
  • strössel

Gör så här

  1. Förbered genom att sikta rejält med majsstärkelse på två plåtar eller brickor klädda med bakplåtspapper.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

  3. Mät upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum i en stor rostfri bunke. Tillsätt vaniljsockret.

  4. Koka samtidigt upp sockerlagen till 127°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa ca 1 minut.

  5. Ta upp gelatinbladen och smält i mikro. Häll ner det varma gelatinet i marängen. Fortsätt vispa 3–5 min, tills smeten blivit fast och glansig och svalnat något.

  6. Häll smeten i en spritspåse, gärna med en slät tyll, och spritsa äggformade godisar på de pudrade plåtarna. Låt stelna lite och pudra sedan med ett tunt lager majsstärkelse. Låt stelna ca 5 timmar.

  7. Lossa skumgodiset från plåtarna och blås bort överflödig majsstärkelse.

  8. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa äggen i chokladen och lägg på brickor eller skärbrädor med bakplåtspapper. Garnera med strössel och låt stelna i kylen. Äggen håller 3–4 veckor.

Vad tyckte du om receptet?