Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Här är det många moment samtidigt. Det bästa är att vara två i köket och att förbereda ordentligt. Mät temperaturen noga; sockerlagen ska vara 127°.
Förbered genom att sikta rejält med majsstärkelse på två plåtar eller brickor klädda med bakplåtspapper.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Mät upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum i en stor rostfri bunke. Tillsätt vaniljsockret.
Koka samtidigt upp sockerlagen till 127°. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa ca 1 minut.
Ta upp gelatinbladen och smält i mikro. Häll ner det varma gelatinet i marängen. Fortsätt vispa 3–5 min, tills smeten blivit fast och glansig och svalnat något.
Häll smeten i en spritspåse, gärna med en slät tyll, och spritsa äggformade godisar på de pudrade plåtarna. Låt stelna lite och pudra sedan med ett tunt lager majsstärkelse. Låt stelna ca 5 timmar.
Lossa skumgodiset från plåtarna och blås bort överflödig majsstärkelse.
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Doppa äggen i chokladen och lägg på brickor eller skärbrädor med bakplåtspapper. Garnera med strössel och låt stelna i kylen. Äggen håller 3–4 veckor.