Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skrei med salsa ­­­verdemajonnäs

Vit skivig fisk med mild salsa verde-sås. Kamut är en vetesort med extra stora kärnor. Det har nötig smak och fast konsistens. Kan bytas ut mot matvete. 

Skrei med salsa ­­­verdemajonnäs
Skrei med salsa ­­­verdemajonnäs
Skrei med salsa ­­­verdemajonnäs
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 dlkamutvete
  • 4 bitarskreirygg- skinn- och benfri (à 150 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja

Salsa verde

  • 1citron
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 krmsalt
  • 2sardellfiléer
  • 1 krukabasilika
  • 1 knippabladpersilja
  • 3 mskkapris
  • 3 mskolivolja
  • 1 dlmajonnäs- (Hellmann’s)

Tillbehör

  • 8brysselkål- gärna rosé
  • 340 gsparrisbroccoli- eller vanlig broccoli
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja

Gör så här

  1. Koka kamuten enligt anvisning på förpackningen.

  2. Salsa verde:  Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Skala och pressa vitlöken och blanda med salt, citronskal och citronsaft. Mixa med sardeller, basilika, persilja, kapris och olja. Blanda 1 msk av salsan med majonnäsen.

  3. Sätt ugnen på 175°. Krydda fisken med salt och peppar. Skala och skiva vitlöken. Stek fisken med vitlöken i olja. Lägg den i en ugnssäker form. Efterstek mitt i ugnen 5–10 min, till 58° innertemperatur.

  4. Plocka loss brysselkålsbladen. Koka dem i lättsaltat vatten ca 10 sekunder. Ta upp, koka sedan broccolin ca 4 min. Låt rinna av.  Skala och skiva vitlöken.

  5. Stek broccolin hastigt i olja med vitlöken. Blanda ner kamutvetet. Servera fisken med salsa verdemajonnäs, extra salsa verde, broccoli- och kamutblandning och brysselkålsblad.

Vad tyckte du om receptet?