Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skomakarsås - recept

Rödvinssås med bacon och purjolök kallas också skomakarsås. Gör sig bäst till biffstek.

Skomakarsås - recept
Skomakarsås - recept
Skomakarsås - recept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2schalottenlökar
  • 3 dlrödvin
  • 1lagerblad
  • 1 kvisttimjan
  • 3 dlkalvfond
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 1 msksmör
  • salt
  • svartpeppar- malen
  • 2bacon
  • 5 cmpurjolök
  • smör- till stekning

Gör så här

  1. Hacka schalottenlöken fint. Fräs löken i lite smör i en kastrull. Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.

  2. Koka ner vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden. Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 deciliter buljongvätska. Låt såsen koka ihop ytterligare. Tillsätt vinäger.

  3. Montera såsen genom att vispa i smör.

  4. Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.

  5. Strimla bacon och purjolök. Fräs allt i smör och blanda ner i såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök