Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skomakarlåda – klassisk rätt med oxfilé

Skomakarlåda är en klassisk restaurangrätt. Det ska vara en större och en mindre köttbit som symboliserar sula och klack på skon. Bacon och gräslök föreställer nubben som fäster sula och klack vid skon. 

Skomakarlåda – klassisk rätt med oxfilé
Skomakarlåda – klassisk rätt med oxfilé
Skomakarlåda – klassisk rätt med oxfilé
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 goxfilé- i bit eller utskuren biff
  • 0,5 pktbacon- (à 140 g)
  • 0,5 krukagräslök
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Potatismos

  • 800 gpotatis- mjölig sort
  • 2 msksmör
  • 1,5 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Kalvsky

  • 2 dlvatten
  • 1 dlrött vin
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 1 tsksoja- kinesisk
  • 1 msksmör
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt.

  2. Kalvsky: Blanda vatten, vin, fond och soja i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Vispa i smöret och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  3. Skär köttet i 4 stora skivor och 4 små. Strimla bacon och gräslök. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  5. Fördela moset på tallrikar. Lägg på köttet och strö över bacon och gräslök. Ringla skyn runt om och servera.

Vad tyckte du om receptet?