Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skomakarlåda – klassiskt recept

Recept på skomakarlåda. Lite lyxigare variant av husmanskost måste man väl ändå säga. En Skomakarlåda är en stekt biff som serveras med potatismos och toppas med bacon och purjolök.

Skomakarlåda – klassiskt receptSkomakarlåda – klassiskt receptSkomakarlåda – klassiskt recept
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4 skivorutskuren biff- eller entrecôte à 150 g
  • 1 pktbacon- 140 g
  • 1 litenpurjolök
  • smör- till stekning
  • salt
  • svartpeppar- nymald
  • 2 dlrött vin
  • 1,5 mskkalvfond

Potatismos

  • 12potatisar- av mjölig sort
  • 2 dlmjölk- ca
  • 2 msksmör- ca
  • 1 krmmuskot- malen
  • salt
  • peppar- nymald

Gör så här

  1. Börja med potatismoset. Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken. Blanda moset med varm mjölk och smör och vispa det fluffigt. Smaka av med muskot, salt och peppar.

  2. Strimla baconen. Skölj och strimla purjolöken. Fräs bacon och purjolök i en liten klick smör. Ta upp och håll varmt.

  3. Stek köttet hastigt i smör till önskvärd temperatur. Salta och peppra. Lyft upp och varmhåll köttet.

  4. Vispa ur pannan med vin och fond. Koka ihop någon minut. Ta från värmen och vispa i 1 ½–2 msk smör.

  5. Lägg upp mos och kött. Ringla över lite sky och toppa med bacon– och lökfräs.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök