Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skomakarbiff med kantareller och ugnsrostad potatis

Klassikern skomakarlåda har gett inspiration till den här rätten. Här har den lyxats till med kantareller.

Sophie Berlin
Skomakarbiff med kantareller och ugnsrostad potatis
Skomakarbiff med kantareller och ugnsrostad potatis
Skomakarbiff med kantareller och ugnsrostad potatis
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4bakpotatisar- (800 g)
  • 1,5 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 4vitlöksklyftor

Biff

  • 1bacon- (140 g)
  • 200 gkantareller
  • 1purjolök- liten
  • 1 msksmör- + 1 msk smör
  • 4biffar- utskurna (á ca 150 g)
  • 2 dlvatten
  • 1 tskkalvfond- koncentrerad

Till garnering

  • 0,5 krukagräslök- finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.

  2. Skär varje potatis i fyra klyftor, ringla över olja, salta och peppra. Tryck till vitlöken så att skalet öppnas. Lägg allt på ugnssäkert fat, tillaga mitt i ugnen 20-25 min tills potatisen är mjuk.

  3. Strimla baconet tunt. Ansa kantarellerna, skölj och strimla purjolöken.

  4. Stek baconet i smör, tillsätt kantareller och stek tills all vätska är borta. Tillsätt purjolök precis på slutet.

  5. Stek biffarna i smör ca 2 min på vardera sida. Häll på vatten och kalvfond, låt koka ihop ett par minuter.

  6. Skiva köttet, servera med buljong, svampfräs och potatis. Strössla över gräslök och servera.

Vad tyckte du om receptet?