Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skogssvampsoppa

Recept på skogssvampsoppa. Den här soppan är god som den är, men om du har torkad svamp kan du smula över lite som garnering.

Skogssvampsoppa
Skogssvampsoppa
Skogssvampsoppa
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 400 gkarljohansvamp
  • 4schalottenlökar
  • 500 gjordärtskockor
  • 2potatisar- mjöliga
  • 2 msksmör
  • 1 lvatten
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 1 mskolivolja
  • 12 skivorsvamp- torkad, t ex karljohanssvamp, kantareller eller trumpetsvamp
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 asksmörgåskrasse

Tillbehör

  • baguette

Gör så här

  1. Rensa och skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar.

  2. Fräs löken i smör ca 3 min. Lägg i skockorna och fräs ca 3 min. Tillsätt svampen och fräs ca 3 min.  Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Lägg i potatisen och koka under lock tills den är mjuk, ca 20 min.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Rör i grädde och crème fraiche. Låt soppan koka upp och krydda med salt och peppar.

  4. Fördela soppan i portionsskålar. Droppa över olja och smula över den torkade svampen. Strö på flingsalt och peppar och toppa med klippt krasse. Servera soppan med baguette. 

Vad tyckte du om receptet?