Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skivat ankbröst med lök- och äppelpaj

Rosastekt ankbröst i tunna skivor bjuds med minipajer gjorda i muffinsformar. Många kockar anser att ankbröst är som godast vid en innertemperatur runt 55 grader. Livsmedelsverket rekommenderar en högre temperatur, 68 grader, för att undvika eventuella bakterier.

Skivat ankbröst med lök- och äppelpajSkivat ankbröst med lök- och äppelpajSkivat ankbröst med lök- och äppelpaj
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 600 gankbröst- cirka ( 2 stycken)
  • 2 tskrörsocker
  • 1 msksalt
  • 1 tsksvartpeppar

Minipajer (6 stycken)

  • 200 gpajdeg- färdigköpt utkavlad eller smördeg (inte söt!)
  • 2 smågula lökar
  • 1äpple- krispigt
  • 3potatisar
  • 1 klicksmör
  • 2 tskrosmarin
  • 3ägg
  • 0,5 dlgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pajer: Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och kärna ur äpplet. Skala eller skrubba potatisen. Skiva alltsammans riktigt tunt, använd gärna mandolin eller matberedaren.

  2. Smält smöret tillsammans med rosmarin i en stekpanna. Lägg i äpple, potatis och lök och stek cirka 10-15 minuter tills allt mjuknar och börjar få färg.

  3. Vispa samman ägg med grädde och några drag med salt och pepparkvarnen. Rör i äppelblandningen och smaka av med salt och peppar.

  4. Klipp 6 kvadrater av ugnspapper, 12x12 centimeter. Skär smör/pajdegen i 6 kvadrater, 10 x10 centimeter. Lägg en degbit på varje pappersbit och tryck försiktigt ned i muffinsform. Klicka i äppelblandningen och baka av i ugn, cirka 20 minuter, tills pajerna fått färg.

  5. Ankbröst: Använd en vass kniv och gör ett rutmönster i skinnet på ankan. Blanda samman socker, salt och peppar och strö över båda sidorna av ankbrösten.

  6. Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna och stek i torr panna med skinnsidan nedåt först, låt få ordentligt med färg, cirka 4 minuter. Vänd och stek andra sidan cirka 2 minuter. Lägg brösten på ett ugnssäkert fat och tillaga klart i ugnen.

  7. Färdiga när innertemperaturen är cirka 55 grader. Låt vila några minuter innan du skär upp. Skiva tunt och servera med pajen och en god sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök