Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fruktsallad med mango, ananas och apelsin

Skära mango och ananas kan vara svårt. Så här gör du för att skära och skala frukten rätt. Här skär vi tre av våra vanligaste ”svåra” frukter – ananas, mango och apelsin – som får ingå i en fruktsallad smaksatt med ljusbrunt muscovadosocker, vanilj och habaneropeppar.

Fruktsallad med mango, ananas och apelsinFruktsallad med mango, ananas och apelsinFruktsallad med mango, ananas och apelsin

Ingredienser

 • 1ananas
 • 2mango
 • 6apelsin
 • 2 dlvatten
 • 1 dlmuscovadosocker- ljusbrunt
 • 0,5vaniljstång
 • 1 tskhabanero- färsk, finhackad

Gör så här

 1. En del frukter är lite kluriga att skära på ett lätt och snyggt sätt. De som har rest till asiatiska länder har säkert sett hur fruktförsäljare med några snabba snitt avlägsnar skal och kärnor, och vips så finns fina bitar och klyftor att äta. Sådan precision kräver mycket träning men några behändiga tips kan alltid vara bra att få. Att blanda stark chilipeppar i en fruktdessert kan tyckas märkligt, men det blir bara en subtil hetta som smälter samman med sötman från sockret och frukternas friska syra. En annorlunda och spännande smakkombination.

 2. Ananas: Skär bort toppen och botten av ananasen samt det yttersta skalet. De mörka, lite nedsänkta kärnresterna som finns kvar ligger i diagonala raka rader och går lätt att skära bort en rad i taget. Skär längs med raden på båda sidor i ett V och peta ut hela raden. Gör samma sak runt om hela ananasen. Till slut ser den ut som ett litet djupmönstrat däck. Dela ananasen i kvartar på längden. Skär bor den träiga mittstocken i spetsen på varje kvart. Nu kan du skiva den snyggt renskurna ananasbiten och eventuellt skära i mindre bitar.

 3. Mango: Mango har en centralt placerad stor och platt kärna. Skär av mangons platta sidor. En bred mittbit blir kvar med kärnan i. Snitta sidobitarna ända ned till skalet, men inte igenom, i kuber. Vräng upp kuberna från skalsidan och skär loss dem. Fruktköttet precis omkring kärnan skär du loss så gott det går.

 4. Apelsin: Skär först bort ändarna på apelsinen. Skär bort skalet så att även den vita hinnan försvinner. Håll apelsinen i handen över en skål och skär med en vass kniv tätt intill de tunna membranen. Lossa klyftorna försiktigt vartefter de skärs loss.

Vad tyckte du om receptet?

Fruktsallad

Koka upp vatten, socker, vaniljstång snittad på längden samt finhackad färsk habanero. När sockret löst sig ställs lagen att kallna. Skrapa fröna ur vaniljstången och rör ner dem i sockerlagen. Blanda alla fruktbitarna till fruktsalladen och häll på lagen. Låt gärna stå svalt någon timme före servering.