Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skånsk äppelkaka

Recept på Skånsk äppelkaka. En jättegod äppelkaka som bör stå i kylen till nästa dag. Ljumma den inför servering. Serveras traditionellt även som efterrätt till klassisk gåsamiddag. 

Skånsk äppelkaka
Skånsk äppelkaka
Skånsk äppelkaka
Foto: Agneta Thorsén

Äppelkaka

  • 12kavring- skivor (375 g)
  • 2 dlströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 150 gsmör
  • 6äpplen- mjöliga
  • 2 mskströsocker

Tillbehör

  • vaniljsås
  • äppelsorbet

Garnering

  • myntablad
  • chokladrosett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Finriv kavringen till smulor, gärna på rivjärn. Stek brödsmulorna med socker, vaniljsocker, kanel och smör i en stekpanna på svag värme under omrörning, ca 5 min.

  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem och socker i en vid kastrull. Låt sjuda under lock tills de är halvmjuka, ca 5 min.

  3. Lägg ett bakplåtspapper i en 1 1/2-liters bakform eller en liten ugnssäker form. Varva brödsmulor och äppelskivor i formen. Tryck till fyllningen med handen.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ i kylen, ev med en tyngd, och låt stå till nästa dag.

  5. Sätt ugnen på 150°. Ljumma kakan ca 10 min. Stjälp upp kakan och skär den i portionsbitar. Lägg upp på tallrikar och servera med vaniljsås och ev kulor av äppelsorbet. Garnera med mynta och chokladrosetter.

Vad tyckte du om receptet?