Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på Skånsk äppelkaka. En jättegod äppelkaka som bör stå i kylen till nästa dag. Ljumma den inför servering. Serveras traditionellt även som efterrätt till klassisk gåsamiddag.
Sätt ugnen på 175°. Finriv kavringen till smulor, gärna på rivjärn. Stek brödsmulorna med socker, vaniljsocker, kanel och smör i en stekpanna på svag värme under omrörning, ca 5 min.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem och socker i en vid kastrull. Låt sjuda under lock tills de är halvmjuka, ca 5 min.
Lägg ett bakplåtspapper i en 1 1/2-liters bakform eller en liten ugnssäker form. Varva brödsmulor och äppelskivor i formen. Tryck till fyllningen med handen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ i kylen, ev med en tyngd, och låt stå till nästa dag.
Sätt ugnen på 150°. Ljumma kakan ca 10 min. Stjälp upp kakan och skär den i portionsbitar. Lägg upp på tallrikar och servera med vaniljsås och ev kulor av äppelsorbet. Garnera med mynta och chokladrosetter.