Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på skånsk äppelkaka. En klassiker där kavringsmulor blandas med smör, här är en variant med brynt smör. Smulorna varvas sedan med äppelskivor innan kakan gräddas i ugnen.
Sätt ugnen på 200°. Mixa kavringen till ett smul. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötigt och blir gyllenbrunt. Rör i kavringssmul, socker och kanel och stek vidare på låg värme 2-3 min. Ställ pannan åt sidan.
Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt med en vass kniv.
Fördela ett lager kavringssmul i botten på en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Fördela äppelskivor över, därefter smulor, äpple och avsluta med ett lager kavring. Tryck till så att allt packas.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Täck formen med aluminiumfolie om den ser ut att få för mycket färg. Ta ut kakan och lägg ett bakplåtspapper över. Ställ därefter på en tyngd över, t ex en mortel. Ställ i kylen för att kallna.
Värm kakan i ugnen, 150° ca 10 min innan den ska serveras. Servera med vaniljsås.