Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg helt vetekross, dinkelmjöl, linfrö och morötter i en bunke för degsättning.
Häll över det heta vattnet och rör om. Täck över och låt stå över natten.
Blanda mjölk och smulad jäst i en skål och rör om så den löser sig. Häll över i bunken med skållningen.
Tillsätt salt, sirap och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen 10 minuter tills degen är smidig. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till två limpor. Lägg dem i två avlånga smorda brödformar med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Snitta bröden med vass kniv.
Pensla brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter. Låt svalna på galler.
Recept från Mitt kök