Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skållat dinkelbröd med morötter

Skållat dinkelbröd med morötterSkållat dinkelbröd med morötterSkållat dinkelbröd med morötter
Foto: Thomas Carlén

Skållning

  • 1 dlvetekross
  • 2 dldinkelmjöl fullkorn
  • 2 dllinfrö- krossat
  • 3 dlmorötter- rivna,cirka 2 stycken
  • 2 dlvatten- 70 grader

Degsättning

  • 3 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 2 tsksalt
  • 2 mskbrödsirap
  • 10 dlvetemjöl- cirka med hög proteinhalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg helt vetekross, dinkelmjöl, linfrö och morötter i en bunke för degsättning.

  2. Häll över det heta vattnet och rör om. Täck över och låt stå över natten.

  3. Blanda mjölk och smulad jäst i en skål och rör om så den löser sig. Häll över i bunken med skållningen.

  4. Tillsätt salt, sirap och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen 10 minuter tills degen är smidig. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.

  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till två limpor. Lägg dem i två avlånga smorda brödformar med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Snitta bröden med vass kniv.

  6. Pensla brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, cirka 45 minuter. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök