Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skaldjurstagine

Recept på skaldjurstagine. Det traditionella sättet att laga mat i en tagine är över öppen eld, men om du har – eller funderar på att köpa – en tagine är ett tips att placera ut mynt på spisplattan och ställa grytan på låg värme ovanpå.

Recept av Markiz Tainton

Skaldjurstagine
Skaldjurstagine
Skaldjurstagine
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 kgtomater
  • 1gul lök
  • 2 stjälkarselleri
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskpaprikapulver
  • 1 tskpaprikapulver- starkt
  • 1 mskspiskummin- mald
  • 2potatisar
  • 2morötter
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 500 gblåmusslor- färska
  • 500 ghavskräftor- skalade, eller jätteräkor (Krav- eller MSC-märkta)
  • 8havskräftor- med skal
  • 3 mskpersilja- finhackad
  • 3 mskkoriander- finhackad

Garnering

  • grön paprika

Gör så här

  1. Riv tomaterna på rivjärn. Skala och hacka löken. Ansa och hacka sellerin.

  2. Lägg tomater, lök och selleri i en tagine eller en gryta. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt olja, paprikapulver och spiskummin.

  3. Lägg på locket och sjud 15–20 min på medelvärme. Om du använder en tagine, lägg enkronor mellan spisplattan och taginen.

  4. Lägg i skalad och tärnad potatis och morötter och sjud ytterligare ca 35 min, tills de mjuknat. Krydda med salt och peppar.

  5. Skrubba musslorna. Släng dem som är trasiga och dem som inte sluts när de knackas i köksbänken. Rör ner musslor, räkor eller havskräftor, persilja och koriander.

  6. Lägg på locket och låt sjuda på svag värme ca 5 min, tills musslorna öppnats. Kasta de som inte öppnats. Toppa med tärnad paprika före servering.

Vad tyckte du om receptet?