Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skaldjursrisotto

Prima skaldjursrisotto med parmesan. Krämig, mjuk och fulländad i smakerna. Det är risottons signum. Dessutom är risotto lättlagat och enkelt att variera.

SkaldjursrisottoSkaldjursrisottoSkaldjursrisotto
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2schalottenlökar
  • 8 dlvatten
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 3 mskolivolja
  • 3 dlarborioris
  • 2 dlvin- torrt vitt
  • 1 dlparmesan- riven
  • 2vitlöksklyftor
  • 300 gzucchini
  • 7salladslökar- (100 g)
  • 1 mskolivolja
  • 2humrar- skalade, eller 1 kg räkor
  • 3 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • balsamvinäger med citronsmak

Gör så här

  1. Till risotto behövs arborioris, som blir mjukt och fylligt men samtidigt har en fastare kärna än andra rissorter. Riset kokas länge och man tillsätter buljong och vin efter hand som vätskan kokar in.

     

    Till den här skaldjursrisotton används hönsbuljong eftersom den har mildare och godare smak än andra sorter. I receptet ingår parmesan, men det kan självklart uteslutas.

  2. Skala och finhacka löken. Värm vattnet och buljongtärningarna tills de löst upp sig. Ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en vid panna (sauteuse) och fräs löken på medelvärme ca 1 minut så att den mjuknar. Tillsätt riset och fräs det under omrörning ca 1 minut.

    Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

  3. Tillsätt buljong och vin lite i taget och låt riset koka på låg värme. Rör om ofta och tillsätt mer buljong och vin efter hand som det kokar in. Risotton är klar efter 15-20 min, när riskornen är mjuka men fortfarande har kvar en liten kärna. Rör ner parmesan.

    Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

  4. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär  zucchinin i små tärningar och strimla salladslöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs vitlök och zucchini ca 2 min. Blanda ner skaldjur och salladslök och stek ytterligare ca 1 minut.

    Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

    skaldjursrisotto_parmesan1

  5. Blanda ner grönsaks- och skaldjursblandningen i risotton och smaka av med salt. Strö nymald svartpeppar över varje portion och ringla över lite balsamvinäger. Servera risotton varm.

    Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

Vad tyckte du om receptet?