Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skaldjurspaella med sparris och chorizo  

Spansk paella med massor av härliga skaldjur och extra smak av musselbuljong, fänkål och chorizo. 

Skaldjurspaella med sparris och chorizo  
Skaldjurspaella med sparris och chorizo  
Skaldjurspaella med sparris och chorizo  
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kgblåmusslor
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta- +1
  • 0,5fänkålsstånd
  • 2 mskolivolja- + 1 msk + 2 msk
  • 2 tskpaprikapulver- spanskt
  • 1 pktsaffran- (1/2 g)
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 5 dlvatten
  • 1 tsksalt- + 1 krm
  • 2,5 dlpaellaris- eller avorioris
  • 10 skivorchorizo- tunna
  • 300 gskaldjursblandning- fryst
  • 1röd paprika
  • 250 ggrön sparris- färsk

Tillbehör

  • citron
  • majonnäs- smaksatt med vitlök

Gör så här

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de musslor som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta. Skala och hacka lök och 1 vitlöksklyfta. Ansa och hacka fänkålen (spara fänkålsdillen till garnering). Fräs lök och fänkål i 2 msk olja, paprikapulver och saffran.

  2. Häll på vin och vatten. Tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Lägg i ­musslorna. Koka ca 5 min. Ta upp musslorna med hålslev. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Plocka ut musslorna ur skalen. Låt lök och fänkål vara kvar i buljongen. Häll riset i musselbuljongen. Sjud ca 15 min.

  3. Stek chorizoskivorna knapriga i 1 msk olja. Låt rinna av på hushållspapper. Halvera, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär av ca 2 cm längst ner på  sparrisen. Pensla paprika och sparris med 1 msk olja och stek eller grilla dem runt om. Stek skaldjursblandningen hastigt på hög värme och pressa i 1 skalad vitlöksklyfta.

  4. Blanda ner skaldjur, musslor och chorizo i saffransriset. Lägg på sparrisen försiktigt. Strö över fänkålsdill. Servera med citron och vitlöksmajonnäs.

Vad tyckte du om receptet?