Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skaldjurswallenbergare med mandelpotatispuré

En spännande variant av wallenbergare med fisk och skaldjur. Servera vitkålssalladen i små portionsskålar så får du en lyxigare känsla.

Skaldjurswallenbergare med mandelpotatispuré
Skaldjurswallenbergare med mandelpotatispuré
Skaldjurswallenbergare med mandelpotatispuré
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 400 glax- mald
  • 200 gräkor- färska
  • 200 gblåmusslor
  • 4äggulor
  • 34 dlvispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dlvitt vin

Mandelpotatispurè

  • 450 gmandelpotatisar
  • 1,5 dlmjölk
  • 1,5 dlvispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Kålsallad

  • 300 gvitkål
  • 1morot
  • 34 mskmatolja
  • 12 mskvitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 100 gsmör

Garnera med

  • citronklyftor- dillkvistar

Gör så här

  1. Börja med kålsalladen, finstrimla vitkålen, riv moroten på rivjärnet grovt. Lägg i en bunke, tillsätt olja, halva vinägern, salt ochsvartpeppar efter smak och mer vinäger om mer syra behövs. Tips: Krama ur vitkålen med handen för att få ut saften ur kålen.

  2. Koka upp musslorna i vinet och lägg på lock, låt ligga tills de har öppnat sig - om inte släng dem.

  3. Ta ur köttet från musslorna och lägg dem i en matberedare tillsammans med räkorna, laxen, äggulorna, 1-1 1/2 tsk salt och svartpeppar. Mixa snabbt ihop och tillsätt vispgrädden under gång så den blir luftig.

  4. Hetta upp en stekpanna och forma färsen till 4 runda biffar och stek i smör tills de är genomstekta. Tips: Fukta händerna för att kunna forma färsen bättre.

  5. Skala mandelpotatisen och lägg i en kastrull med lätt saltat vatten. Koka upp och låt sedan sjuda 15-20 minuter. Koka upp mjölken och vispgrädden i en kastrull. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt vätskan och smaka av med salt, nymald vitpeppar. Tips: Lägg purén i spritspåse. Purén ska vara helt slät utan klumpar.

  6. Värm på wallenbergaren, spritsa eventuellt purén på tallriken, tag fram kålsalladen och smält smöret. Klar att servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök