Recept ur "Grytor med tillbehör" av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är en gryta som är inspirerad av den klassiska rätten sjömansbiff som görs på lövbiff, lök och potatis. Här byts lövbiffen ut mot nötfärs och lite vitkål, men allt kokar i buljong och mörk öl på samma vis. Rårörda lingon och inlagd gurka hör till!
Rårörda lingon: Lägg lingon och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig. Det brukar ta cirka 10 minuter. Ställ åt sidan.
Inlagd gurka: Skala och skiva gurkan tunt med osthyvel.
Blanda samman ingredienserna till lagen. Häll den över gurkskivorna i en skål. Låt stå och gotta till sig en stund. Garnera med lite hackad persilja. Låt stå fram till servering.
Grytan: Blanda färsen med salt och peppar. Forma 10 platta biffar. Ställ åt sidan.
Skala och skiva lök och vitkål. Skala morötterna. Skiva potatisarna och morötterna, knappt ½ centimeter breda.
Hetta upp smöret i en panna och stek lök och vitkål gyllene. Smaksätt med sirap och soja. Häll upp i en skål.
Lägg färsbiffarna i den redan heta pannan och vänd dem hastigt, 3–4 sekunder på varje sida.
Koka upp vatten och buljongtärningar.
Varva biffar, lök- och kålblandningen med potatis- och morotsskivor i en gryta. Häll på öl och buljong. Låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt lagerblad och timjan. Låt grytan puttra i cirka 15 minuter eller tills potatisen är klar.
Garnera grytan med persilja och servera med rårörda lingon och inlagd gurka.
Recept ur "Grytor med tillbehör" av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.
Recept från Mitt kök