Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sjömansbiff med porter

Porter, potatis, lök, nötkött och tid. Det är i princip allt som behövs för att laga en sjömansbiff.

Frederik Zäll
Sjömansbiff med porter
Sjömansbiff med porter
Sjömansbiff med porter
Foto: Charlie Drevstam

Sjömansbiff

  • 800 gframdelskött av nöt- t ex bog, märgpipa eller högrev
  • 600 gfast potatis
  • 3gula lökar
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msktimjan- hackad
  • 1 mskkörvel- hackad
  • 3 dlvatten
  • 1,5 mskkonc kalvfond
  • 4 dlporter- t ex Nils Oscar rökporter
  • 2 mskjapansk soja
  • 1lagerblad
  • 10vitpepparkorn

Garnering

  • 1 dlbladpersilja- finhackad

Tillbehör

  • bröd
  • sallad
  • saltgurka

Gör så här

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten ca 30 min. Putsa och skär köttet i strimlor. Skala potatis och lök. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och skiva löken tunt.

  2. Bryn kött och lök i omgångar i smör i en stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Varva kött, potatis och lök i lergrytan. Låt översta lagret vara potatis. Strö över timjan och körvel.

  3. Blanda vatten och fond och häll i grytan tillsammans med porter och soja. Lägg i lagerblad och tillsätt pepparkorn.

  4. Lägg på locket och ställ grytan mitt i ugnen. Sätt ugnen på 150 grader och låt grytan stå ca 1 1/2 timme tills köttet är mört och potatisen genomkokt.

  5. Strö persilja över grytan och servera med bröd, sallad och saltgurka.

Vad tyckte du om receptet?