Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Silverkaka

En enkel, ganska liten men god och saftig kaka som bakas på äggvitor. Den kallas därför också för ägg­vite­kaka.

Silverkaka
Silverkaka
Silverkaka
Silverkaka kallas också för äggevitekaka. Foto: Fotograf Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1citron
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskpotatismjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 dlmjölk
  • 3äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form som rymmer 1 1/2 liter. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Vispa smör och socker poröst. Rör i citronskalet. Blanda vetemjöl, potatis­mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, växelvis med mjölken.

  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.

  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Prova med en provsticka, den ska vara torr när du drar upp den ur kakan. Låt kakan svalna i formen i ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Många äggulor över? Gör espresso-sabayon!