Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges godaste macka: Sillmacka med coleslaw

Vår tävling Skapa Sveriges godaste macka är avgjord! Det blev Camilla Adlerson som kammade hem segern med sin supergoda sillmacka. En matig macka där salt sill möter syrlig coleslaw. En perfekt kombination som överraskar. 

Sveriges godaste macka: Sillmacka med coleslaw
Sveriges godaste macka: Sillmacka med coleslaw
Sveriges godaste macka: Sillmacka med coleslaw
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1grovt bröd- stort, t ex rallarhalva
  • 1 burkmatjessill- (200 g)

Coleslaw

  • 10rädisor
  • 1äpple- stort, gärna grönt och syrligt
  • 0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1morot- stor
  • 1rödlök- liten
  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • 0,5 dldill- hackad
  • 1 tskhonung- flytande
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 2citronklyftor
  • dillkvistar
  • sallad- ev

Gör så här

  1. Coleslaw: Ansa och finstrimla rädisorna, gärna på mandolin. Kärna ur och finstrimla äpplet. Blanda rädisor och äpple med 1/2 tsk salt i ett durkslag. Låt stå och rinna av ca 5 min. Krama ut så mycket vätska som möjligt.

  2. Skala och finstrimla moroten. Skala och finhacka löken.

  3. Blanda yoghurten med rädis- och ­äppelriv, morot och lök . Krydda med ­honung, 1/2 tsk salt och peppar.

  4. Låt sillen rinna av. Halvera brödet och fördela coleslawen på brödet. Toppa med sill och garnera med citronklyftor och dill. Servera eventuellt med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Camilla Adlerson.

Om tävlingen "Skapa Sveriges godaste macka"

Det var i Allt om Mat:s augustinummer som vi utlyste tävlingen Skapa Sveriges godaste macka. Över 50 recept på goda mackor kom in till redaktionen. I den hårda konkurrensen blev det Camilla Adlerson från Askim som gick segrande ur striden med sin nyskapande och goda sillmacka. På en hedrande andraplats kom Kristina Rönnebjergs smörgås med rökt lax och sparris. Trea blev Christer Marsnäs med grillad halloumimacka med melonsås.

Juryn som provsmakade var Mona Johansson, Cecilia Lundin, Gunilla von Heland  och  Petra Pettersson på Allt om Mat samt

Catarina Bennetoft på Brödinstitutet.

Juryns motivering: 

En innovativ och mycket god macka som tar tillvara de svenska råvarorna i en ny spännande kombination. Sill, dill och äpple. Den har bra näringsinnehåll och håller dig mätt länge

Camilla Adlerson: ”Jag älskar mackor”

– Jag älskar att laga mat och att baka. Matlagning är mitt absolut största intresse. Min man och mina tre barn brukar ofta få vara försökskaniner, berättar Camilla när vi ringer upp och berättar att hon vunnit Allt om Mat:s tävling.

Camilla berättar att hon älskar mackor. Vinnarmackan testades på maken Hans, som gav tummen upp direkt.

– Jag ville göra en macka som var både god, nyttig och fräsch. Jag gillar coleslaw men vill inte ha majonnäs i den. Jag tänkte att den friska smaken med yoghurt, rädisor och äpple skulle samsas fint med sillen. Jag är så glad för att ni på Allt om Mat tyckte om den också.