Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sichuan hot pot med entrecôte

Recept på sichaun hot pot med entrecôte, en variant av het buljong från Sichuan med en så kallad hot pot seasoning som säljs i ett block med torkad chili. I Japan kallas hot pot för Shabu Shabu, som du också får ett recept på, här en variant med tunt skivad entrecôte. Se till att hitta en välmarmorerad bit för bästa smak. Den doppas i en mustig hemkokt kycklingbuljong med bl a miso, kombualg och sake. Har du en hot pot-gryta som är delad i två kan du göra båda. 

Liselotte Forslin
Sichuan hot pot med entrecôte
Sichuan hot pot med entrecôte
Sichuan hot pot med entrecôte
Shabu Shabu och sichuan hot pot med entre côte Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 gentrecôte- halvfryst och ­välmarmorerad
  • 5salladslökar
  • 23morötter- stora, gärna i olika färger
  • 1 knippakoriander
  • 150 gböngroddar
  • 250 gsvamp- t ex shiitake eller ­skogschampinjon
  • 0,5 dlsesamfrön- rostade

Kycklingbuljong, bas

  • 1kycklingskrov- skinnet, ben och köttrester
  • 2morötter
  • 1gul lök- stor
  • 1vitlök
  • 2 lvatten
  • 12 cmkombualg
  • 1,5 dlmisopasta- ljus
  • 1 dlsake
  • 1 msksalt- eller 2 msk japansk soja

Kycklingbuljong Sichuan

  • 1 satskycklingbuljong- bas, se recept ovan
  • 2550 ghot pot seasoning- i block, s k chongqing

Wasabimajonnäs

  • 2 dlmajonnäs
  • 2 tskwasabipasta

Sesamsås

  • 1 dlsesamolja
  • 0,5 dljapansk soja
  • 1 msktahini (sesampasta)
  • 1 mskingefära- riven
  • 3 mskkoriander- hackad

Tillbehör

  • nudlar- t ex green bean noodles, ­udonnudlar eller glasnudlar
  • ris- japanskt eller basmatiris, ev

Gör så här

  1. Kycklingbuljong: Lägg kycklingskrovet i en stor gryta. Skala och skär moroten i bitar. Halvera löken med skalet kvar. ­Krossa vitlöken med skal lätt med sidan av ett knivblad. Lägg morot, lök och vitlök i grytan. Häll på vatten och lägg i kombualg och miso. Låt koka upp och sjuda utan lock i ca 1 1/2 tim.

  2. Sila buljongen. Tillsätt sake och krydda med salt eller soja.

  3. Om du vill göra den heta varianten från Sichuan, smält hot pot seasoning-blocket i buljongen. Smaka så att buljongen blir ­lagom stark.

  4. Skär köttet i tunna skivor, gärna på skärmaskin. Ansa och skiva salladslöken tunt eller skär dem i bitar.  Skala och skär morötterna på snedden. Grovhacka koriandern. Lägg kött, grönsaker och sesamfrön i skålar eller på ett fat.

  5. Wasabimajonnäs: Blanda majonnäs och wasabi.

  6. Sesamsås: Vispa ihop sesamolja, soja, tahini och ingefära. Toppa med koriander.

  7. Häll den heta buljongen eller buljongerna i en hot potgryta eller fondugryta och ställ på en värmekälla på bordet. Lägg i grönsaker och nudlarna först i buljongen så att de blir genomkokta och varma beroende på sort. Kött och böngroddar kokas i ca 1 min. Servera med majonnäs och sesamsås samt ris för den som vill ha.

Vad tyckte du om receptet?