Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Detta recept blir några fler briocher än vad som behövs. Men de är så goda så det är bara att frysa in och äta vid något annat tillfälle – med t ex endast en klick smör! Tänk på att degen ska jäsa över natten i kylskåpet.
Smula ner jästen i en bunke. Knäck i äggen, blanda tills jästen har lösts upp. Tillsätt mjöl, socker och salt. Knåda till en smidig deg i en köksassistent, ca 10 min.
Tillsätt smöret, lite i taget. Knåda till en blank deg. Lägg den i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 8 timmar.
Ta fram degen och stjälp upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en avlång bulle med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 2 timmar till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200°. Vispa upp ägget och blanda med vattnet. Pensla blandningen på briocherna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills briocherna är gyllenbruna. Låt svalna på ett galler.
Räkröra: Finhacka räkorna. Skala, kärna ur och tärna äpplet smått. Rör ihop räkor och äpple med övriga ingredienser. Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Skär ett snitt i briochebröden. Fördela räkfyllningen i bröden och garnera med gräslök. Servera direkt.