Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Shortbread

Shortbread finns med många olika smaksättningar. Just de här är neutrala, men den som vill kan smaksätta med rivet citronskal eller vaniljsocker.

Shortbread
Shortbread
Shortbread
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 4 mskrårössocker- + 2 msk
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 dlrismjöl
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Blanda smör och 4 msk socker i en matberedare och mixa till en mjuk massa. Tillsätt mjöl, rismjöl och salt och blanda ihop till en deg. Platta ut degen i en form, ca 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.

  2. Lägg plastfolie eller smörgåspapper ovanpå degen och platta till den jämnt och slätt. Låt plastfolien ligga kvar och ställ formen i kylen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 175°. Dra bort plastfolien från degen. Pricka ovansidan med gaffel och strö på 2 msk socker. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Låt kakan svalna och skär den sedan i långsmala bitar. Förvara kakorna i burk med lock, så håller de ca 1 vecka, eller frys in dem så håller de betydligt längre.

Vad tyckte du om receptet?