Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sherrydoftande svamppaj

En stor och härligt doftande paj som räcker till många små bitar. Det perfekta tilltugget på mingelbuffén. Har du tillgång till kantareller blir det extra gott.

Sherrydoftande svamppaj
Sherrydoftande svamppaj
Sherrydoftande svamppaj

Ingredienser

  • 6 dlvetemjöl
  • 250 gsmör
  • 3 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 6schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 kgsvamp- champinjoner eller kantareller
  • 2 msksmör
  • 1 tsktimjan
  • 0,75 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 6ägg- stora
  • 2,5 dlkesella
  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5 dltorr sherry
  • 34 dlost- riven. t ex västerbotten (ca 100 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Pajdeg: Häll mjölet i en matberedare, lägg i smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en fast deg.

  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 35x40 cm. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Använder du kavel är det enklast att kavla mellan två bakplåtspapper. Ställ pajbotten kallt ca 30 min.

  3. Fyllning: Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Ansa och skär svampen i bitar, inte för små.

  4. Fräs först löken mjuk i smör i en stor stekpanna. Lägg i svampen och fräs tills vätskan kokat in. Rör om då och då.

  5. Smaka av med timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan.

  6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  7. Vispa samman, ägg, kesella, grädde, sherry, ost, salt och peppar i en skål. Vänd ner svampen och häll smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills äggstanningen stannat och pajen fått lite färg.

  8. Låt pajen svalna och förvara den kallt. Skär i bitar inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?