Bröd till shakshuka
Servera gärna med pita eller något gott surdegsbröd att suga upp den kryddiga tomatsåsen med.
Välj rätt tomater
På sommaren när du får tag på fina tomater kan du använda färska. På vintern blir den godare med hela konserverade.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Shakshuka är en underbart god äggrätt som ofta äts till frukost i Mellanöstern. Den finns i ett otal varianter och du kan göra den efter din egen smak. Gillar du inte spiskummin så bara uteslut det. Här har jag gjort en ganska enkel version med kryddor som ofta redan finns hemma.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en kastrull eller stekpanna. Hacka tomaterna.
Lägg tomaterna i pannan och tillsätt tomatpuré, paprikapulver, salt, chiliflakes, spiskummin, socker, svartpeppar och cayennepeppar. Låt koka ihop ca 10 min.
Gör 4 groppar i tomatröran. Knäck i äggen och täck pannan med lock eller aluminiumfolie. Låt sjuda ca 7 min.
Toppa med smulad fetaost och koriander.
(Rätten finns också i nordafrika där den kallas chakukka.)
Servera gärna med pita eller något gott surdegsbröd att suga upp den kryddiga tomatsåsen med.
På sommaren när du får tag på fina tomater kan du använda färska. På vintern blir den godare med hela konserverade.