Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sesamknäcke

Brödet blir bäst om du använder en kruskavel. Se till att använda 2-3 varma plåtar till gräddningen.

SesamknäckeSesamknäckeSesamknäcke
Foto: Ulrika Pousette

Sesamknäcke

  • 50 gjäst
  • 2 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 5 dlvatten
  • 1,5 msksirap- ljus
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 dlrågsikt- (110 g)
  • 2 dlsesamfrön
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 910 dlvetemjöl- + 1 dl mjöl till utbakning (540-600 g)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt och socker. Rör ut jästen så att den blir flytande. Värm vatten till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Tillsätt sirap och olja.

  2. Tillsätt rågsikt, sesamfrön och grahamsgryn och blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen ca 3 min, tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i mindre bitar. Kavla ut degbitarna till tunna avlånga bröd, ca 20 cm, med vanlig kavel. Kavla dem 2–3 gånger med kruskavel och strö över lite mjöl. Rulla upp knäckekakorna på kaveln och rulla sedan ut dem på den varma plåten.

  4. Grädda knäckebrödet mitt i ugnen i omgångar på varm plåt ca 6 min, tills det fått fin färg. Låt brödet kallna och torka på galler. Förvara knäckebrödet i en burk med lock.

Vad tyckte du om receptet?