Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sesamknäcke med rosmarin

Ge bort vackra hemgjorda bröd, gärna med en bit ost till.

Sesamknäcke med rosmarin
Sesamknäcke med rosmarin
Sesamknäcke med rosmarin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 0,25jäst- (12 g)
  • 5 dlvatten- ljummet (37°)
  • 2 tsksalt
  • 12 dlkärnvetemjöl med fullkorn- ( 720 g)
  • 1 dlsesamfrön

Till utbakningen

  • 23 dlvetemjöl
  • 1 dlsesamfrön
  • 0,5 dlrosmarin- torkad
  • 0,5 dlflingsalt
  • 2äggvitor
  • 2 mskvatten

Gör så här

  1. Dela jästen från hörn till hörn, då är det lätt att få 1/4 av paketet.

  2. Fördela jästen i en bunke. Häll på vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, mjöl och sesamfrön. Arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle. Låt bullarna jäsa under handduk ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 275°. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka. Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar. Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Blanda sesamfrön, rosmarin och flingsalt i en skål.

  6. Vispa ihop äggvitor och vatten. Pensla kakorna med vätskan och strö över fröblandningen.

  7. Grädda mitt i ugnen 5-7 min beroende på tjocklek. Låt kallna på galler.

  8. Knyt ett fint band runt bröden och ge bort. Passar perfekt till delikatessostar.

Vad tyckte du om receptet?