Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sesambröd

Nygräddat bröd är alltid uppskattat. Degen görs tidigt men bakas inte ut och gräddas förrän i sista stund så att brödet kan serveras varmt och doftande.

Sesambröd
Sesambröd
Sesambröd

Ingredienser

  • 1 dlfilmjölk- kall
  • 2 dlvatten- varmt
  • 12,5 gjäst- i paket
  • 1 tsksalt
  • 1 mskrapsolja
  • 1 dlgrahamsmjöl
  • 7 dlvetemjöl- +lite extra till utbakning

Dekorering

  • 1 mskrapsolja
  • 1 tsksalt- helst gourmetsalt
  • 1ägg- uppvispat
  • 2 msksesamfrön- vita och svarta

Gör så här

  1. Blanda kall fil och varmt vatten så att det blir ljummet, 37°.

  2. Rör i jästen, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg, för hand eller med degkrokarna till elvispen.

  3. Låt degen jäsa minst 1/2 timme, helst 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Platta ut degen med händerna till ca 25x25 cm.

  5. Bred ut olja och salt. Vik degen dubbel på mitten. Skär degen i 20 smala remsor.

  6. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på en plåt.

  7. Pensla ena änden med ägg och strö över frön. Grädda i övre delen vid 250° ca 12 minuter. Servera brödpinnarna nygräddade.

Vad tyckte du om receptet?